Idee: Stroom Terug Kastje (STK inverter)


Al jaren heb ik het idee dat we eigenlijk een eenvoudig Stroom Terug Kastje (STK) zouden moeten hebben waarmee je eenvoudig zelf elektrische stroom terug kan leveren aan het elektriciteitsnet.
Als basisidee: je sluit een dynamo van je fiets of rollenbank-generator aan op het kastje en het kastje levert de stroom via het stopcontact terug aan het elektriciteitsnet. Het kastje is eigenlijk een inverter (omgekeerde transformator) die van 6-24 v gelijkstroom wisselstroom maakt van 230 v /50hz.

Ook andere apparaten zouden op dit kastje moeten kunnen worden aangesloten: losse PV-zonnepanelen (vaste zonnecellen hebben meestal al een eigen inverter, maar portable exemplaren meestal niet), windmolens (conventioneel of kolom), water-opvang, GFT-accu (bio-batterij), maar ook (educatief) speelgoed zoals een knikkerbaan waarbij balletjes door een lange spoel rollen.

Ik verwacht dat het idee van dit Stroom Terug Kastje (STK inverter) door Eco-groepen en mensen die met energie bezig zijn omarmd zal worden omdat het intrinsiek motiveert om zelf energie op te wekken (ook al is het maar een heel klein, dis-continu stroompje), het stimuleert innovatie en om gebruik te maken van hoog-rendement dynamo’s / generatoren en het motiveert om een efficiënte energie-huishouding te voeren.
Door een modulaire opzet kunnen meerdere stroombronnen kunnen worden aangesloten waarbij per apparaat / stroombron de opbrengst kan worden vergeleken. Ik zie ook een spelelement met bijvoorbeeld twee handgyroscopen met dynamo (of knijpkats) die je erop aan kan sluiten, waarbij degene die het meeste oplevert in een bepaalde tijd heeft gewonnen. Dit apparaat heeft enorm veel potentie en ik zou dit graag verder willen (doen) ontwikkelen. Deze STK inverter zou in plaats van terugleveren naar netstroom ook naar een reguliere accu moeten kunnen leveren. Het kunnen aansluiten (en meten) van zeer kleine (lage) energiebronnen zoals een organische batterij zou een stimulans kunnen betekenen voor innovatie en kennis van energie.

**NB. Bestaande PV inverters (die nu worden gebruikt voor het terugleveren van stroom van zonnepanelen) zijn ongeschikt omdat deze onderdeel uitmaken van een gesloten systeem en een vrij hoge treshhold (minimumwaarde) en anders geschakeld zijn. Auto-inverters van 12/24 V (uit auto-aansteker) naar 230 V leveren alleen stroom bij voldoende capaciteit (bijv. geen kleine stroompjes van 2-5 Watt dus) en deze inverters kunnen ook niet terugleveren aan het net.
Het gaat mij dus om een multi-purpose (die meerdere energiebronnen aankan) tafelmodel STK inverter (stroom terug kastje) naar netstroom of accu met display die ook voor educatieve doeleinden kan dienen.
Kleine windmolen-inverters zouden geschikt kunnen zijn (bleek uit een uitzending van Consuminderman van LLink 2009) maar hiervan heb ik daarna niets meer gehoord of gezien: is er wel een fabrikant die dit heeft opgepakt?***UPDATE 17.30 *** Zojuist Rien Mertens gesproken, de uitvinder uit het filmpje: Hij heeft de inverter voor kleine windmolens ontwikkeld die ook in de uitzending is getoond. Er zou een fabrikant uit Canada te zijn die binnenkort fitness-apparatuur op de Europese markt gaat brengen met de betreffende inverter. Bij Transition Towns zou mogelijk ook belangstelling zijn voor de kleine (betaalbare) windmolens (max. 2 meter hoog ivm wetgeving en de enkele inverter is voor max. 250 Watt). Wordt vervolgd. ***Ik werd ook geïnspireerd door de 0-punt energie proefopstelling van Frank Collaris met een 16 punt spoel op Niburu.nl en ook de aardbatterij (zie hiervoor de 6 delige Lezing van Frank Collaris op Youtube). Ik zou ook graag eens spelen met deze spoelen en batterijen en zien welke varianten we zouden kunnen maken. Als er een 0-punt groep is in Groningen of omgeving houd ik me aanbevolen.Ben je zelf handig met elektro-techniek en knutsel je hiermee graag en/of ben je duurzaam ondernemer met een innovatieve grondslag: neem gerust contact met me op als je met deze STK inverter of met de batterijen of spoelen aan de slag wilt. Ook heb nog veel meer andere ideeën

Toine Fennis.
(0598 416160)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *