Schoenenfraude afwegingen


Vorige week (eind maart 2010) heb ik bij Vedder Schoenen (Nunspeet – Ermelo) via hun webwinkel Mephisto Rainbow schoenen besteld (aanbieding voor €129) : [Mephisto Rainbow in webwinkel]

Mephisto Rainbow zien er officieel zo uit

De schoenen blijken nu echter geen Mephisto type Rainbow (normale winkelprijs ca. €180), ze lijken er wel op maar ze hebben niet het kenmerkende Rainbow stiksel aan de zijkant en nu een Soft-Air zool met een streep in plaats van de rubberen zool.
Het gaat waarschijnlijk om het Mephisto model Captown (normale winkelprijs in NL ca. €139 internationaal gezien voor £108.
Omdat er aan de schoen een rood Mephisto minivoetje met de Soft-Air foam aan zat en ik dit op een andere site tegenkwam, meende ik eerst dat het zou gaan om de Mephisto Cruiser (normale winkelprijs €165), echter in de schoen staat Trampolins wat betekent dat het wel degelijk om de veel goedkopere Captowns gaat. De schoenencode is 11006130783.

Ik had al meteen na bestellen en betalen gebeld omdat het plaatje op de site toch anders leek dan de originele Rainbow. Volgens het meisje dat ik aan de telefoon kreeg was het een nieuw model Rainbow met dezelfde leest. Als de schoen niet goed zou zijn kan ik hem ruilen. Een dag later leek het erop dat mijn Paypal betaling niet was verwerkt dus belde ik opnieuw op. De meneer die ik aan de lijn kreeg had ze net ingepakt, hij verzekerde mij ook dat het echt model Rainbow was (‘met dezelfde leest’; wist hij misschien wel dat het om andere schoenen ging?).


Op de doos blijkt het label echter verknipt en op de plaats van de naam is een hoekje uitgesneden en een kopie met de naam Rainbow gezet. Dat is dus mijns inziens misleiding, en mogelijk fraude ofwel door de toeleverancier ofwel door de winkel zelf.

Ik heb wel een dilemma: ik heb ze al een dag gedragen en ze zitten redelijk. Ook de prijs is ten opzichte van de normale winkelprijs lager (zelfs nog iets voor Mephisto model Captown) dus ik neigde ernaar ze maar te houden. Ik zit er alleen wel mee dat deze schoenen opzettelijk als duurder model verkocht zijn. Als consument heb ik recht om binnen 7 werkdagen te ruilen. Maar ik weet niet zo goed wat ik hiermee moet. Heb ik nu een slechtere schoen dan de Rainbow?

Toch teruggestuurd, de echte Rainbows zouden pas over een week komen en ik had niet zoveel vertrouwen dat het wel goed zou komen. Paypal retour gekregen en verzendkosten zijn ook overgemaakt.

Een paar dagen later naar een schoenwinkel in Hilversum geweest (Van Wonderen), meerdere schoenen gepast, prettig en goed geholpen, en uiteindelijk een paar Ecco’s gekocht. Iets minder comfortabel dan Mephisto, maar wel degelijke Gore-Tech schoenen.

De algemene moraal is dus: Let goed op als je Merkschoenen koopt via Internet, het model en het etiket moeten kloppen. Ik heb (afgezien van de paar telefoontjes en de tijd die ik erin heb gestoken) geen financieel nadeel van de aankoop bij Vedder schoenen, (ik kreeg mijn aankoopbedrag en verzendkosten teruggestort) maar wil toch wel een signaal afgeven dat je extra op moet letten als je hier schoenen koopt.
Toine.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *