Helpathon – Hack of a City (Eerste dag)

Helpathon - Hack of a City[vervolg van het Hack of a City – Helpathon; Deel 1, de Pitch].

Na de selectie met (helaas ongelabelde) post-it’s waar alle deelnemers er 3 van kregen bleven er bij het kiezen uiteindelijk 4 mensen over. We besloten gezien het aantal aan te sluiten bij de Groene Unie. Ik zag een inhoudelijke match mede doordat ik zelf eind 2011 samen met mensen van Ecodorp Groeningen een masterplan met een groot aantal Lab-initiatieven heb samengesteld. Dit was het resultaat van enkele maanden brainstormen en plannen maken waarbij het algemene duurzame ontwerp van het Ecovillage Design Education (EDE) Curriculum is gebruikt.

EDE Wheel

Ecovillage Design Education (EDE) Curriculum Mandala – GEN / Gaia Education

Een relatief eenvoudige en kleinschalige vorm van van het verbinden van bewoners met een wijk of plek is het zgn. Placemaking of Urban Design waarbij een plek als het ware geclaimd wordt. Voorbeelden zijn het schilderen van muren, kruispunten en straten of het plaatsen van elementen die uitnodigen voor ontmoetingen en interactie zoals bankjes of zitplekken. public_placemakingEr leek bij de brainstorm en verkenningen op zekere hoogte sprake van een mismatch waarbij het vanuit Design Thinking o.a. benoemen van placemaking systemen en bijbehorende interactie-metaforen niet helemaal aansloten bij de uitgeschreven opzet en het gevoel wat in het oorspronkelijke pitchteam zat. Het benoemen en verkennen van de neurologisch niveau’s sloot helaas ook niet aan.

(Neuro)logische-niveaus (NLP zie: Dilts / Bateson)

visual_thinkingIk had vrijdagavond niet het gevoel dat we in deze groep mentaal en energetisch op dezelfde lijn zaten en wat inhoudelijk ook niet concreet kon worden. Achteraf gezien hadden we misschien beter een Dragon Dreaming sessie kunnen doen waarbij de droom en visie nader verkend zou worden vanuit die energie. Ik heb vrijdagnacht besloten mijn tijd en kennis met zoveel mogelijk andere groepen te delen.

dragon_dreaming_intro

Dragon Dreaming – source: http://www.slideshare.net/GaiaEducation/ecovillage-design-education-in-damanhur-2014

 

Bovenstaande afbeeldingen en veel meer infographics staan op mijn Pinterest bord voor Helpathon.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *