Helpathon – Hack of a City (De Pitch)

Helpathon - Hack of a CityAfgelopen weekend vrijdag 14 – zaterdag 15 (overdag) en zondag 16 ben ik naar de Helpathon – Hack of a City voor de stad Groningen geweest in de Biotoop in Haren. Er waren een groot aantal pitches op vrijdagmiddag waarbij voor mijn gevoel de opdrachtgevende en belanghebbende organisaties als het ware top-down zouden gaan bepalen wat ze doen en aanbieden. Ik heb als een van de laatsten zelf een spontane Meta-pitch gedaan vanuit de volgende vraag:

Hoe kunnen bewoners van een wijk zelf bijdragen aan het geluk, plezier, energie, vitaliteit en ontwikkeling van het potentieel in hun wijk?

Ik heb geconstateerd dat er wijken zijn met veel werkloosheid en bewoners die gebruik maken van diverse uitkeringen. Doordat sommige mensen onverschillig zijn over hun wijk terwijl de overheid zich terugtrekt, blijft bijvoorbeeld zwerfafval en snoeiafval langer liggen en verwacht men dat anderen dat wel oplossen. Ook sociaal vastgoed zoals het wijkcentrum is maar een deel van de tijd open en wordt deze voor de wijk beschikbare capaciteit maar gedeeltelijk gebruikt.

Ik denk dat de meeste bewoners graag willen dat de omgeving waar ze wonen een vitale, positieve wijk is waar je met plezier woont en samenleeft, waar kinderen samen buiten kunnen spelen en je positief contact en dialoog hebt met je buren. Ik geloof dat we met elkaar het potentieel van wijken en de beschikbare publieke voorzieningen beter kunnen benutten en ik wil graag op zoek naar de mogelijkheden voor empowerment van individuele wijkbewoners, ze uitnodigen om hun kennis, talenten en vaardigheden te delen en deze uitwisseling te faciliteren, liefst ook bij de eerdergenoemde pitches die zich richten op wijken en sociale interactie.

Er zijn al best veel sociale initiatieven gedaan in het verleden en ik vind het zonde van tijd en energie om hetzelfde nogmaals te bedenken. Maak gebruik van de rapporten en verslagen over dit onderwerp. Ik heb hiervoor documenten van diverse Community initiatieven verzameld via ISSUU en een Pinterest bord voor deze Helpathon met infographics en links naar ondermeer deelinitiatieven in Nederland.deelinitiatieven

Hackofacity social: Facebook , @Hackofacity050

Later meer…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *